Kakaovník

Kakaovník rastie v tropickom pásme ohraničenom  na severe a juhu 20-tou rovnobežkou od Peru po Mexiko, od Madagaskaru po Nigériu, od Fidži po Filipíny.

Obľubuje teplotu 21-25 0C. Nemá rád priame slnečné lúče, preto sa schováva  do tieňa vyšších stromov.

Kakaovník kvitne a plodí priebežne po celý rok,  no zber má dva kalendárne ,,vrcholy,,.

Plody kakaovníka nerastú na vetvách, ale priamo na kmeni. Sú to tuhé šišky 15-25cm dlhé, zafarbené od zeleno žltej až po  oranžovo červenú.

Vo vnútri každého plodu je v sladkej bielej dužine 30-50 kakaových bôbov.

 

Poznáme tri základne druhy: criollo, trinitario, forastero .

Všeobecne povedané v Strednej a Južnej Amerike, na Madagaskare, Filipínach a vo Vietname sa pestujú kmene s väčším genetickým podielom typu: criollo  a trinitario.

V Afrike odkiaľ pochádza 70% svetovej produkcie  sa pestujú výhradne kmene typu forastero.

V snahe nájsť tú najlepšiu rovnováhu chutí, výnosov a odolnosti proti chorobám, vznikajú u stoviek pestovateľov stále nové kmene a hybridy kakaovníka, čo bude mať za následok objavenie geneticky modifikovaného kakaa…… v Jordi´s čokoládovni určite takéto niečo nenájdete