Kakaovník rastie v tropickom pásme ohraničenom na severe a juhu 20-tou rovnobežkou od Peru po Mexiko, od Madagaskaru po Nigériu, od Fidži po Filipíny.
Obľubuje teplotu 21-25 0C. Nemá rád priame slnečné lúče, preto sa schováva do tieňa vyšších stromov.
Kakaovník kvitne a plodí priebežne po celý rok, no zber má dva kalendárne ,,vrcholy,,.
Plody kakaovníka nerastú na vetvách, ale priamo na kmeni. Sú to tuhé šišky 15-25cm dlhé, zafarbené od zeleno žltej až po oranžovo červenú.
Vo vnútri každého plodu je v sladkej bielej dužine 30-50 kakaových bôbov.
Poznáme tri základne druhy: criollo, trinitario, forastero .
Všeobecne povedané v Strednej a Južnej Amerike, na Madagaskare, Filipínach a vo Vietname sa pestujú kmene s väčším genetickým podielom typu: criollo a trinitario.
V Afrike odkiaľ pochádza 70% svetovej produkcie sa pestujú výhradne kmene typu forastero.
V snahe nájsť tú najlepšiu rovnováhu chutí, výnosov a odolnosti proti chorobám, vznikajú u stoviek pestovateľov stále nové kmene a hybridy kakaovníka, čo bude mať za následok objavenie geneticky modifikovaného kakaa…… v Jordi´s čokoládovni určite takéto niečo nenájdete